Het paard ondergaat een inspectie van de mond. Er moet een duidelijk beeld van de mond holte worden gemaakt om het juiste advies te geven. Hieronder volgen verschillende tekeningen met de verschillende gebieden in de mond waar opgelet wordt

 

 

 

Tong

De tong kan erg van dikte verschillen en weegt daarom ook zwaar mee in de keuze voor het juiste bit. De dikte van de tong kan over het algemeen bij de meeste paarden makkelijk bepaald worden.

                                                                                                                                                            tong

 

 

Lagen

De lagen zullen goed moeten worden gecontroleerd. Er wordt gekeken naar eventueel trauma door het bit. Dit kan trauma alleen aan het slijmvlies zijn, maar ook het bot onder het slijmvlies vertoont vaak trauma. Hier voelen we dan onregelmatigheid of zelfs losse stukjes bot kunnen voorkomen. De hoeveelheid slijmvlies wordt ook bepaald.

lagen

 

 

 Verhemelte

Het verhemelte fuctioneert helaas vaak als een schokdemper. Bij veel paarden komt het bit tegen dit gebied zodra er druk aangenomen wordt. Veel paarden openen hierdoor hun mond tijdens het rijden om meer ruimte te creeren zodat het bit niet tegen het verhemelte komt.

verhemelte

 

 

Lippen

De lippen en mondspleet verschillen erg per paard. Dit bepaalt vaak waar het bit zich in de mond plaatst, of het hoog of laag in de mond hangt. De vorm en dikte van het bit is dan ook erg belangrijk en moet aansluiten aan de lippen.

lippen

bit-fitting